Jak vybrat strojek na těstoviny?
Jít do supermarketu a koupit si balík těstovin je sice daleko rychlejší, jednodušší a ve výsledku možná i levnější, avšak chuti domácích těstovin se nic nevyrovná. Dost možná máte v rukávu i nějaký speciální recept na těstoviny sýrové, luštěninové, špenátové apod. Kromě něj ale budete potřebovat ještě výrobník těstovin.
Strojek na těstoviny elektrický či manuální není až tak finančně náročnou záležitostí. Restauraci, která chce zákazníkům nabídnout benefit domácích těstovin, se vyplatí zcela určitě. Domácnosti ovšem také. Otázkou je, jak vybrat strojek na těstoviny?
Když vám stačí nudle
Úplně obyčejný ruční výrobník těstovin se dá pořídit kolem tisícovky a umí vyrábět pouze široké nudle. Jestliže nejste nároční na tvary, postačí vám. Pro domácnosti je určitě dostačující. Ohlídejte si šířku krájeného těsta, a hlavně z jakého materiálu je vyroben. Ideální je nerezová ocel. Strojek by měl dát připevnit k okraji stolu, ať vám pevně drží.
Pro ty, kteří těstoviny vyrábí častěji, případně pro restaurace, se může hodit více elektrický strojek. Ten stojí kolem šesti či sedmi tisíc korun.
Jak se vyrábí další druhy těstovin?
Jakým způsobem se ale vyrábí fusilli, caserecce, gnocchi, cannellone a další trochu složitější tvary? Na ty potřebujete speciální strojek, který umí hníst a válet. Jde o větší zařízení, jež je také podstatně dražší. Počítejte s cenou kolem 50 000 korun, na jednotlivé druhy těstovin si pak dokupujete samostatné matrice.
A co raviolli?
Máte rádi plněné raviolli? Tak na ty je potřeba nikoliv stroje, nýbrž formička. Respektive těstovinový strojek můžete použít na vyválení tenkého plátu těsta, z nějž pak budete tvarovat taštičky, které dáte do formy.
Všechny pomůcky pro výrobu domácích těstovin pořídíte v e-shopu společnosti Gastro Technica. Gastro podniky tam najdou i mnoho dalšího vybavení. Rodiny se mohou vydat do obchodu s domácími potřebami, i tam se častokrát základní výrobník těstovin dá pořídit.