Naučte se udit maso na grilu! Zvládne to i úplný začátečník

Přidat na Seznam.cz

Milujete vůni a chuť domácích uzených klobás a libového masíčka? Rádi byste měli možnost sami si vyudit lahodné pokrmy, kdykoliv se vám zachce? Jeden by si řekl, že bez venkovní udírny je to prakticky nemožné. Opak je pravdou, v dnešní době to hravě zvládnete i bez ní! Stačí vybrat vhodný gril a naučit se s ním pracovat. Díky technologickému pokroku a moderním nástrojům můžete udit třeba i na balkoně. Pojďte se podívat, co vám k tomu bude stačit.

Uzené klobásy jsou základ

Grilovací sezona je v plném proudu. Pěkné počasí láká k posezení pod širým nebem s dobrým jídlem a pitím a vy přemýšlíte, co byste svým hostům naservírovali za pochoutku. Domácím uzeným masem nebo sýrem jistě nepohrdne žádný rozmlsaný jazýček. K jeho přípravě vám poslouží klasická udírna nebo multifunkční gril.

Oblíbeným uzeným pokrmem jsou poctivé masové klobásky. Na jejich přípravu budete potřebovat několik druhů masa. Můžete kombinovat například hovězí s vepřovým bůčkem nebo pleckem, záleží, jestli máte raději tučnější nebo libovější variantu. Část masa nakrájíte na malé kousíčky a část rozemelete na takzvanou fáš. Maso okořeňte oblíbenými bylinkami, osolte a pomocí speciálního nástavce na ruční mlýnek naplňte do střívka, která seženete například v obchodech pro řezníky.

V čem udit a jak

Nyní přichází ta nejzásadnější otázka, a sice, v čem klobásy vlastně vyudit, když nemáte udírnu. Ideálním nástrojem, který vám poslouží nejen k uzení, ale také ke grilování a pečení, je Muurikka smoker. Jedná se o multifunkční gril, jejž stačí naplnit dřevěnými štěpkami, které po zahřátí uvolní kouř způsobující typické uzené aroma. Na rozdíl od klasické udírny budete mít s tímto grilem maso vyuzené zhruba do jedné hodiny. Jeho velkou výhodou je mimo jiné jednoduchá manipulace. Už vás nebude otravovat zdlouhavé rozdělávání ohně. Stačí zapnout ohřev, nastavit požadovanou teplotu a můžete udit.