Jak si v kuchyni založit kvetoucí bylinkovou zahrádku

Přidat na Seznam.cz

Bylinková zahrádka v kuchyni vám umožní snadný přístup k čerstvým chutím a v jinak utilitárním prostoru poskytne příjemnou zelenou barvu. Tyto nízkonákladové zahrádky se snadno zakládají i udržují a brzy se stanou jednou z vašich oblíbených součástí kuchyně.

Vyberte si místo

Ještě než se vydáte do místního zahradnického centra, určete si, kde budou vaše bylinky vysazeny, píše web MyDomaine. Použijte nejsvětlejší místo, které v kuchyni najdete, protože bylinky milují sluneční svit. Pokud máte v kuchyni šero, zvažte koupi pěstební lampy, která zajistí dodatečné sluneční světlo.
Pokud v kuchyni nemáte vhodné místo pro bylinkovou zahrádku, ale je v ní okno, umístěte zahrádku ven pomocí okenního truhlíku. Vaše bylinky budou spokojenější, a navíc budou stále snadno dostupné z vašeho prostoru.

Jaké jsou nejlepší podmínky pro pěstování bylinkové zahrádky?

Vaše bylinky budou potřebovat 4 až 8 hodin přímého slunečního světla každý den. Toho často nejlépe dosáhnete umístěním zahrádky v blízkosti slunného okna. Existuje však několik stínomilných bylinek, které můžete vysadit do tmavšího prostoru. Vyzkoušejte meduňku nebo kopr.

Dalším důležitým faktorem je vlhkost. Bylinám, jako je rozmarýn, tymián, bazalka a oregano, nevadí sušší půda, proto je nesázejte do stejného květináče s vlhkomilnými bylinami jako je máta. Pro bylinky, které mají rády stálou vlhkost, použijte samozavlažovací květináč.

Rozhodněte se, co budete pěstovat

Nemá smysl pěstovat to, co nebudete jíst. Prostor na vašem pultu je už tak vzácný, proto si vybírejte, co budete pěstovat. Kromě toho vybírejte bylinky, které budete používat často, ale ne takové, které budete používat neustále. Nemá smysl pěstovat koriandr, pokud ho budete používat každý týden, protože bylinka nebude mít šanci dorůst. Místo toho vybírejte rostliny, které používáte pravidelně, ale v malém množství.

Které bylinky rostou nejlépe uvnitř?

Ne všechny bylinky rostou dobře uvnitř. Bylinky, které jsou vysoké a vytáhlé, jako je koriandr nebo petržel, mají problém dobře růst v malých květináčích. Lepší je používat bylinky, které jsou bujné a robustní.

Zde je několik oblíbených bylinek:

Bazalka
Bazalka je klasikou bylinkových zahrádek, a to z dobrého důvodu. Díky svému menšímu a širšímu tvaru se dobře pěstuje v květináčích a snadno se z ní odštipují listy podle potřeby. Stejně jako většina bylinek však bazalka nevydrží věčně. Počítejte s tím, že bylinka vydrží několik týdnů, než začne vadnout.

Pažitka
Pažitka je perfektní ozdobou a je také perfektní kuchyňskou bylinkou. Pokud pažitku nestříháte příliš nakrátko, bude stále znovu rašit.

Máta
Máta naplní vaši kuchyni osvěžující vůní a snadno se o ni pečuje. Nenáročná údržba však neznamená žádnou údržbu. Ponechána sama sobě, máta poroste a poroste, takže ji udržujte zastřiženou nebo ji umístěte do vlastního květináče.

Rozmarýn
Rozmarýn je odolný, robustní a vedle bujněji rostoucích bylinek může poskytnout určitý výškový kontrast.

Shromáždění zásob

Pro bylinkovou zahrádku budete potřebovat několik květináčů. Hledejte takové, které jsou alespoň 6 cm hluboké a asi 6 cm široké, ale můžete si koupit větší nebo delší květináč a umístit do něj více bylinek. Ujistěte se, že vaše květináče mají mističky pro zachycení přebytečné vlhkosti, jinak hrozí, že poškodíte pult nebo parapet, na kterém stojí.

Nezačínejte s pěstováním ze semínek

Pokud se nepovažujete za mistra zahradníka, nezakládejte bylinky ze semínek. Je to sice levnější, ale vyžaduje to mnohem více času, pozornosti a péče. Místo toho si raději připlaťte pár korun za sazenice bylinek.

Údržba kuchyňské zahrádky

  • Jakmile máte vše naplánováno a zasazeno, zaměřte se na údržbu bylinkové zahrádky. Bylinky zalévejte střídmě. Vodu potřebují pouze tehdy, když je půda suchá jeden nebo dva centimetry pod povrchem.
  • Bylinky hnojte každý druhý měsíc hnojivem na ovoce, zeleninu nebo bylinky. Zpočátku přidávejte na zahrádku méně hnojiva a přidávejte pouze tehdy, pokud se vám zdá, že bylinky rostou obzvláště pomalu. Obecně platí, že vaše zahrada poroste v zimě pomalu a v létě rychleji.
  • Dalším pravidlem je nenechat bylinkovou zahrádku vykvést. Odstřihávejte poupata, jakmile je uvidíte, a bylinky pravidelně zastřihávejte, abyste podpořili bujný růst. Jednu bylinku může být potřeba zastřihovat jinak než druhou, takže než začnete stříhat, udělejte si průzkum.
  • Jakmile však budete chtít bylinky použít, neostříhejte je všechny najednou. Místo toho odstřihněte vždy jen jednu třetinu. Při větším množství hrozí, že bylinky budou vystaveny stresu a odumřou.

Zdroj: mydomaine.com