Jak správně čistit sklenice na víno

Přidat na Seznam.cz

Mistři sommeliéři a znalci vína se shodují, že víno může chutnat různě v závislosti na typu použité sklenice. Ať už používáte úzkou sklenku se stopkou na šampaňské, skleničku na červené víno nebo některou z moderních skleniček na víno bez stopky, měla by být jiskřivě čistá.

Jak často čistit sklenice na víno

Sklenice na víno by se měly umývat po každém použití, připomíná TheSpruce. V ideálním případě byste měli sklenici umýt nebo najít novou pokaždé, když přecházíte mezi jednotlivými druhy nebo ročníky vína. Sklenice by se měly mýt alespoň jednou ročně, a to i v případě, že jsou uloženy v uzavřené skříni, aby se odstranil prach a znečištění, které by mohlo způsobit leptání skla. Sklenice na víno by se také měly umýt po vybalení po stěhování před uložením do skříně nebo regálu.

Než začnete

Skleničky na víno doporučujeme mýt ručně, abyste je ochránili před drsnými čisticími prostředky a poškrábáním. Pokud se rozhodnete použít automatickou myčku, vkládejte sklenice do horního stojanu vždy s dostatečným odstupem. Neměly by se dotýkat. Pokud jsou pro horní stojan příliš vysoké, zkuste jej upravit nebo použijte spodní stojan, ale nedovolte, aby se sklenice dotýkaly talířů nebo příborů.

Přeskočte zašpinění

Při mytí čerstvě použitých sklenic na víno naplňte dřez nebo plastovou vaničku teplou vodou a přidejte jen kapku nebo dvě prostředku na mytí nádobí. K čištění sklenic nepotřebujete mnoho mýdla. Dno dřezu vyložte gumovou podložkou nebo utěrkou na nádobí, abyste zabránili odštípnutí nebo poškrábání od dřezu.

Jemné mytí

K mytí sklenic používejte nylonovou drátěnku nebo kartáč na sklo na víno. Zaměřte se na okraj a vnitřek sklenice. U sklenic s jemnou stopkou držte sklenici jednou rukou pevně za misku a druhou rukou ji myjte.

Při oplachování používejte správnou teplotu vody

K oplachování vždy používejte teplou vodu a nikdy ne studenou nebo horkou. Voda na oplachování by měla mít stejnou teplotu jako voda na mytí, aby se zabránilo prasklinám ve skle způsobeným extrémními změnami teploty.

Jak osušit sklenky?

K osušení sklenic použijte hadřík bez žmolků, například utěrku z mikrovlákna. Opět jednou rukou pevně držte sklenici a ručníkem osušte misku a stopku sklenice.

Jak odstranit odolné skvrny od červeného vína?

Pokud jste nechali sklenice ležet přes noc s trochou vína stále ve sklenici, mohou na nich být odolné skvrny od červeného vína, které je třeba odstranit.

  • Naplňte misku do mikrovlnné trouby asi do poloviny vodou a ohřívejte ji v mikrovlnné troubě, dokud se nezačne vařit. Nebo zahřejte pánev s vodou na sporáku, dokud se nezačne vařit. Do vody vložte láhev bílého destilovaného octa a nechte ji asi pět až deset minut zahřát.
  • Nalijte teplý ocet do misek sklenic nebo naplňte plastovou vaničku octem a sklenice ponořte. Sklenice nechte hodinu namočené.
  • Po namočení vydrhněte dno misky sklenice kartáčem na víno nebo vidličkou či bambusovou špejlí zabalenou v utěrce z mikrovlákna. Poté sklenice umyjte, opláchněte a osušte jako obvykle.
  • Pokud skvrna zůstává, naplňte sklenici na víno do poloviny teplým octem a přidejte jednu lžičku jedlé sody. Chemická reakce mezi octem a jedlou sodou pomůže skvrnu od vína uvolnit. Když šumění ustane, sklenici jemně vydrhněte kartáčkem a poté ji umyjte jako obvykle.

Stejné namáčení v teplém octu odstraní jakýkoli film, který na sklech zůstal po zbytcích čisticích prostředků, otiscích prstů nebo znečištění. Neodstraní však škrábance nebo leptání, které vznikly v důsledku opakovaného mytí brýlí v tvrdé vodě. A nezapomínejte minimálně jednou ročně provést namáčení v teplém destilovaném bílém octu.

Zdroj: thespruce.com