Kolik prkének byste měli mít v kuchyni? Známe odpověď
Existují typy krájecích prkének, které mají široké využití. Tento článek pojednává o typech prkének na krájení a jejich využití pro hygienické účely.
Kolik prkének byste měli mít?
Možná to nevíte, ale vždy byste měli mít k dispozici 4 prkénka na krájení, píše web HomeStratosphere. Při přípravě syrového masa a zeleniny používejte odlišná krájecí prkénka. Aby byla vaše kuchyně co nejvíce sterilní, je nejlepší určit jedno prkénko jen na zeleninu, další jen na maso a dvě záložní.
Proč je důležité mít 4 prkénka na krájení?
V kuchyni je nezbytné mít alespoň čtyři prkénka na krájení. Více prkének pomáhá zajistit, abyste pracovali pouze s potravinami, které se navzájem nekontaminují.
Měli byste mít jedno prkénko na syrové maso, jedno na zeleninu a dvě záložní, pokud váš pokrm vyžaduje k přípravě více než dvě prkénka. Pokud máte plastová nebo dřevěná prkénka, nezapomeňte je pravidelně sterilizovat, abyste zabránili růstu bakterií. To lze provést tak, že je vložíte na pět minut do vroucí vody a poté je před dalším použitím necháte zcela vyschnout na vzduchu.
Proč je důležité zabránit křížové kontaminaci
Ačkoli většina bakterií je neškodná, několik běžných onemocnění z potravin, jako je E. coli a salmonela, může vést k vážným onemocněním a dokonce i k úmrtí. Jedním z největších nepřátel vaší kuchyně je křížová kontaminace. Ke křížové kontaminaci může dojít, ať už vaříte ve své kuchyni, nebo se stravujete v restauraci. Abyste sebe a svou rodinu uchránili před onemocněním, je důležité aktivně dbát na bezpečnost potravin a používat jednoduché preventivní strategie, jako je mytí rukou po manipulaci s masem a dodržování bezpečných metod skladování zbytků.
Jaký typ materiálu zvolit pro prkénka?
Zdá se, že se lidé nemohou rozhodnout, kterému typu materiálu dávají přednost. Plast je levný a snadno se čistí, ale je náchylný k poškrábání. Dřevěná krájecí prkénka jsou robustní, ale obtížně se dezinfikují a nelze je mýt v myčce. Pokud máte rádi ekologičtější výrobky, bambusová prkénka jsou skvělou volbou. Ale i když nevěříte ekologickému humbuku kolem bambusu, má oproti jiným druhům dřeva některé skutečné výhody. Bambus je tvrdší než javor a prakticky nepropouští vodu. Má také přirozené antibakteriální vlastnosti, které zabraňují růstu bakterií na jeho povrchu, takže se mezi jednotlivými použitími snadno čistí. Kromě toho je bambus také odolný vůči skvrnám a snadno se poškrábe.
Zdroj: homestratosphere.com