Máme pro vás tipy, jak správně čistit nerezové kuchyňské spotřebiče

Přidat na Seznam.cz

Pokud trávíte nějaký čas v kuchyni, měli byste pravděpodobně vědět, jak čistit nerezovou ocel. Věřte nám, že to, že se materiál nazývá „nerez“, neznamená, že se nemůže ušpinit, a nic nedělá kuchyni nevábnější než spotřebiče pokryté šmouhami, špínou a jinými nánosy.

Z mnoha důvodů jsou nerezové spotřebiče skvělou volbou do kuchyně, píše web ArchitecturalDigest. Možná máte z tohoto materiálu i pracovní desky, dřezy nebo nádobí, takže je chytré naučit se čistit i nerezové pánve. Nerezová ocel nejenže vypadá moderně a elegantně, ale může také dodat kuchyni pocit luxusu. Na druhou stranu nevýhodou tohoto materiálu je, že se může poměrně snadno ušpinit.

Zhodnoťte poškození

Pokud jde o nerezovou ocel, ne všechny nečistoty jsou stejné, což znamená, že ani všechny metody čištění nebudou stejné. Šmouhy a skvrny od tvrdé vody mohou jít snadno odstranit jednoduchým otřením, zatímco připečené jídlo nebo jiné intenzivnější nánosy mohou vyžadovat použití serióznějšího přípravku.

Připravte si přípravky

Je samozřejmé, že budete potřebovat nějaké čisticí prostředky, abyste získali čisté nerezové spotřebiče. Naštěstí máte několik možností, a to jak osvědčená kutilská řešení, tak renomované výrobky zakoupené v obchodě.

Jak vyčistit nerez za asistence octa

Potřebujete:

  • Bílý ocet
  • Citronová šťáva
  • Voda

Postup:

  • Naplňte láhev s rozprašovačem stejným dílem vody a bílého octa. Můžete přidat několik kapek citronové šťávy, aby směs lépe voněla.
  • Až si připravíte roztok, nezapomeňte si vzít olivový olej, prostředek na nádobí a utěrky z mikrovlákna, protože i ty budete používat.
  • V případě opravdu silných nečistot, jako je například zapečená mastnota, budete možná muset prozkoumat jiné metody. Zásobte se buď v obchodě zakoupeným čisticím prostředkem na nerez nebo jedlou sodou.

Ať už zvolíte jakýkoli čisticí prostředek, vždy byste se měli vyvarovat několika věcí. Na kuchyňské spotřebiče nepoužívejte drátěnky, čpavek ani bělidlo. Totéž platí, pokud přemýšlíte, jak vyčistit nerezový dřez.

Jděte po povrchu

Při čištění nerezové oceli platí jedno obecné pravidlo. Utírejte po směru vláken. Roztok octa a vody nastříkejte na povrch a poté otírejte po směru vláken materiálu. To by se mělo postarat o většinu každodenního nepořádku, například o skvrny od vody a šmouhy od prstů. Na zbytky, které prostě nejdou dolů, zkuste posypat povrch trochou jedlé sody, a pak na něj naneste bílý ocet. Po tomto úkonu otřete plochu měkkým hadříkem nebo papírovou utěrkou a opláchněte teplou vodou.

Nevynechejte jar na nádobí

Po odstranění všech otisků prstů a nečistot navlhčete druhou utěrku z mikrovlákna vodou a naneste na ni několik kapek mýdla na nádobí. Tento roztok na mytí nádobí budete chtít jemně přetřít po povrchu. Poté mýdlový hadřík opláchněte a povrch ještě jednou otřete, abyste odstranili zbytky mýdla.

Lesk jako blesk

Údržba nerezové oceli má dvě části a to samotné čištění a leštění. Leštění zajistí, že povrch nebude jen čistý, ale také zářivý. Tento krok lze také provést pomocí utěrky z mikrovlákna a olivového oleje, ale technika bude trochu jiná. Leštění se nejlépe provádí krouživými pohyby, ale málokdy je problém jít ve fázi leštění po nebo proti směru vláken. Vezměte malé množství olivového oleje na utěrku z mikrovlákna a vyleštěte ho do spotřebiče malými krouživými pohyby. Váš spotřebič se bude v mžiku lesknout.

Zdroj: architecturaldigest.com