Tipy pro prostírání stolu na slavnostní večeři
Pořádání slavnostní večeře může být zastrašující zodpovědností, zejména pokud ji pořádáte poprvé. Od správné etikety až po prostírání stolu existuje mnoho prvků, které je třeba řádně naplánovat a promyslet.
Prostírání stolu je mnohem víc než jen další povinnost při jídle, píše TheSpruce. Kultury po celém světě prostírají stůl různými způsoby. Způsob, jakým prostíráme, nejen odráží naši kulturu, ale také určuje způsob, jakým spolu při jídle komunikujeme, a nakonec ovlivňuje i to, jak přijímáme jídlo. Připravili jsme pro vás několik tipů, které vás zbaví nervozity, abyste mohli bez námahy hostit bez zbytečného stresu a starostí navíc.
Vyvraťte image nafoukance
Když si většina lidí představí slavnostní večeři, často se jim vybaví představa mužů ve smokingu, strnulých zřízenců s kyselým výrazem ve tváři a nešťastných hostů, kteří by raději byli kdekoli jinde. Každý může uspořádat akci, na které budou lidé dbát na slušné chování, zatímco budou sedět u stolu během příjemného jídla.
Zachovejte jednoduchost
Slavnostní večeře nemusí být zastrašující nebo trapná. Mohou být docela zábavné, pokud víte, co děláte. Začněte s prostíráním. Pravidla etikety pro prostírání stolu jsou jednoduchá a velmi přímočará. Pokud je to vaše první setkání, seznamte se s několika základními pravidly a tipy a vaši hosté nebudou mít ani tušení, že jste to nikdy předtím nedělali.
Váš stůl, vaše pravidla
Nezapomeňte, že je to vaše večeře a možná budete muset některá pravidla upravit tak, aby vyhovovala vašemu stolu nebo jídlu. Mnoho lidí nemá představu o tom, jak má být prostřený slavnostní stůl, takže hosté budou pravděpodobně hledat pokyny ohledně správné etikety u vás. Pokud někdo udělá chybu, udělejte vše pro to, abyste ji zakryli. Nechcete přece, aby se někdo ztrapnil tím, že neví, co má dělat.
Začněte ubrusem
Ačkoli bílý plátěný ubrus není pro slavnostní večeři nezbytný, nemůžete s ním udělat chybu. Elegance naškrobeného bílého ubrusu a odpovídajících ubrousků vytvoří kulisu pro vaše jídlo. I ta nejjednodušší jídla budou na bílém pozadí vypadat hezky. Další elegantní možností je smetanová barva – pro dramatičtější efekt můžete použít i kontrastní ubrousky.
Umístění jídelních talířů a ubrousků
První položkou, kterou umístíte na ubrus, je jídelní talíř. Umístěte jej přesně doprostřed každého prostírání, rovnoměrně rozmístěný a s dostatečným prostorem pro ostatní prostírání. Můžete použít kroužky na ubrousky nebo ubrousky elegantně složit. Umístěte je doprostřed jídelního talíře.
Udělejte si pořádek v nádobí
Nádobí by mělo být umístěno v pořadí, v jakém je určeno k použití, a to od vnější strany směrem k talíři. Vidličky patří vlevo, nože a lžíce vpravo, přičemž nůž je nejblíže talíři. Nůž vždy umísťujte tak, aby ostří směřovalo k talíři.
Nože na máslo by měly být umístěny na talíři na chléb. Pokud budou hosté potřebovat dezertní lžičku nebo vidličku, umístěte je nad talíř. Nemusíte umisťovat žádné nádobí, které není k jídlu potřeba.
Nechte si místo na další pokrmy
Musíte se ujistit, že máte místo na další talíře na chléb a další chody, které budete podávat. Talíř na chléb umístěte těsně za špičku vidliček. Polévkové mísy a salátové talíře by měly být na jídelním talíři vycentrovány po jednom a odstraněny před podáváním hlavního chodu.
Zakončení sklenicemi a skleněným nádobím
Napravo od talíře a směrem ke středu stolu byste měli umístit sklenici na vodu. Pokud podáváte víno, měla by být sklenice na víno vedle sklenice na vodu, hned za špičkou nože. Můžete se rozhodnout, zda sklenice na víno položíte na stůl předem, nebo počkáte, až budete podávat víno.
Postarejte se o prostírání dezertů
Po odklizení nádobí z hlavní části jídla umístěte dezertní talíř přímo před každého hosta. Jediná sklenice, která by měla zůstat, je sklenice na vodu. K dezertu bude přinesena káva, takže je čas přidat šálky na kávu, které by měly být umístěny za pravým horním okrajem dezertního talíře nebo misky.
Vytvoření středového dílu
Slavnostní večeře si žádá elegantní středový doplněk. Použijte svíčky, čerstvě řezané květiny nebo jakoukoli jinou dekoraci, která zvýrazní stůl, aniž by odváděla pozornost od jídla. Ujistěte se, že není příliš vysoká. Horní část středového dílu pro jakoukoli večeři by měla být pod úrovní očí, aby hosté viděli na všechny ostatní u stolu.
Přidejte dárky na večírek
Pokud prostíráte stůl pro svatební hostinu, můžete se rozhodnout přidat party laskavosti. Ty mohou být umístěny na talíři nebo těsně za talířem směrem ke středu stolu. Výhody, které nezlepšují prostírání, můžete rozdávat spíše u dveří než na stole. Můžete se také rozhodnout seskupit laskavosti do dekorativního uspořádání místo středového dílu.
Zdroj: thespruce.com