Víte, kam chodil bývalý československý prezident T. G. Masaryk na zmrzlinu? My ano! Pojďte místo navštívit s námi

Přidat na Seznam.cz

Kdo by nechtěl strávit čas na místě, kde si dezerty vychutnávaly i slavné prvorepublikové osobnosti? Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší zmrzlinárny a cukrárny.

Ještě jednu v Brně

Prodejna nazvaná Ještě jednu má rozlohu 29,5 m2, ale vejde se do ní kuchyňka, zmrzlinový bar, mrazák i kávový koutek, píše web Dezeen.

Místní kancelář Holky Rády Architekturu uvedla, že chtěla z interiéru vytvořit „zábavné“ prostředí, přičemž jako výchozí bod použila klenuté otvory a stropy budovy. Tento motiv je zachycen v celém obchodě v podobě rozmáchlých svítidel a nerezových umyvadel, kde si personál i zákazníci mohou umýt ruce. Přípravná kuchyňka je od hlavního zmrzlinového baru oddělena skleněnou příčkou, která odráží závěsná světla prodejny a opticky prostor zvětšuje.

Lidé za sklem se stávají alchymisty, kteří připravují mražené pochoutky,“ uvedly Barbora Kudelová a Kristýna Sirová, zakladatelky Holky Rády Architekturu. Byla zde zvolena uklidňující paleta desaturovaných pastelových barev, která umožňuje vyniknout zmrzlinové nabídce, zatímco chladné nerezové plochy odrážejí své okolí. Studio do návrhu zakomponovalo také jemné odkazy na místní oblast a na Itálii, rodiště zmrzliny. Patří k nim i servírovací pult, jehož přední část tvoří rýhovaný bílý betonový panel, který připomíná klasické sloupy i pilíře nedalekého brněnského kostela ze 13. století.

Cukrárna Myšák v Praze

Tato slavná cukrárna Myšák sídlí v rušné Vodičkově ulici pouhých pár kroků od Václavského náměstí. Jedná se tedy přísně vzato o přesnou repliku legendární cukrárny, neboť rondokubistická budova, v níž cukrárna od roku 1910 sídlila, se v roce 2006 zřítila. Nostalgie a touha vzaly za své a v roce 2008 zde byla vystavěna cukrárna nová.

Víte, že v minulosti jste zde mohli potkat dokonce T. G. Masaryka, Oldřicha Nového nebo Adinu Mandlovou? Tým zodpovědný za rekonstrukci stál před skutečně obtížným úkolem, protože po původní budově zbyly pouze fotografie. Uvnitř této magické cukrárny najdeme krásné odvážně vzorované černobílé tapety, příjemné osvětlení a lustry z křišťálu a bílého kartonu. Tyto moderní prvky ve spojení s původním mramorovým schodištěm a dobovými fotografiemi staré cukrárny vytvářejí interiér, jako stvořený k zakousnutí se do báječného dortíku, odpoledne nad zmrzlinovým pohárem či šálek vynikajícího cappuccina.

Božský kopeček v Brně

Zmrzlina bez mléka? Vegani budou jásat! Samotný výrobce této lahodné zmrzliny je vegetarián už 24 let a prozradil, že důvod, proč se rozhodl vyrobit veganskou zmrzlina byla především chuť. Milan Blatný se tak rozhodl vybírat jen ty nejkvalitnější suroviny a místo hroznového cukru, který se vyrábí paradoxně z pšenice nebo kukuřice, do zmrzliny přidává skutečný hroznový cukr, který se vyrábí na Sicílii.

Božský kopeček se stal natolik oblíbeným, že je v ulicích Brna několik zmrzlinářských aut a dvě prodejní místa, kde si můžete na zmrzlině pochutnat. Nejedná se sice o architekturu, ale designově vás tento nápad jistě zaujme.

A zmrzliny jsou všude vynikající!

Dopřejte si letní osvěžení v místech, která mají svou specifickou atmosféru.

Zdroj: dezeen.com, Instagram