Zbavte se usazené mastnoty ve své kuchyni: Bude stačit i pouhá voda s citronem

Přidat na Seznam.cz

Při důkladné kontrole kuchyně se vám zdá, že se vám na různých místech nahromadila usazená mastnota, které se nedá jen tak zbavit? Poradíme vám několik tipů, jak ji dostat z mikrovlnky, sporáku i kuchyňských skříněk!

Nepříjemným důsledkem našich oblíbených smažených jídel je usazený tuk. Vyčistěte svou kuchyni od mastnoty a oživte místa, která většina z nás ignoruje. A to včetně dvířek spíže, mikrovlnné trouby, varné desky, trouby a dalších míst. Jak to ale udělat a nenechat na vší té práci svoje ruce?

Dvířka skříňky nad sporákem

Pokud po každém smažení zeleniny neotřete dvířka skříňky nad sporákem, jsou pravděpodobně špinavá. Becky Rapinchuková, autorka knihy Simply Clean, má snadné řešení, jak setřít staré cákance oleje. V míse nakapejte do teplé vody jednu nebo dvě kapky kastilského mýdla nebo prostředku na nádobí. Do mýdlové vody namočte čistou utěrku z mikrovlákna a ždímejte ji, dokud nebude prakticky suchá. Otřete směrem ke dřevu a poté pokračujte suchým hadříkem.

Mikrovlnná trouba

Rapinchuk nám také ukázal chytrý postup, jak vyčistit mikrovlnnou troubu od mastnoty – a jak zajistit, aby vaše kuchyně úžasně voněla. Naplňte skleněnou misku třemi až čtyřmi šálky horké vody z kohoutku a kousky citronu z jednoho citronu. Misku opatrně vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte tři až pět minut nebo dokud se voda nevyvaří. Dvířka mikrovlnné trouby nechte několik minut zavřená a nechte páru působit na ulpělou mastnotu a nečistoty. Vyjměte skleněnou mísu (pozor, je horká!) a vyjměte skleněný talíř, který umyjte ručně. Otřete vnitřní prostor mikrovlnné trouby. V případě potřeby postříkejte stěny mikrovlnné trouby bílým octem nebo univerzálním čisticím prostředkem. Skleněný talíř osušte a vraťte zpět. Mikrovlnná trouba by měla být jako nová.

Sporák

Sundejte všechny odnímatelné části sporáku. Ucpěte kuchyňský dřez a naplňte ho horkou vodou a mýdlem na nádobí nebo naplňte velkou plastovou vanu horkou mýdlovou vodou. Vhoďte do vody rošty, knoflíky a horní části hořáků a nechte je namočené, zatímco budete otírat varnou desku. Rapinchuk říká, že jednoduchá směs jedlé sody, kuchyňské soli a mýdla na nádobí si poradí se skvrnami od vařeného jídla a mastnoty. Kuchyňským kartáčem pročistěte i malá zákoutí. Vyčistěte a vysušte díly a pak je znovu sestavte.

Trouba

Po mnoha zapékaných pokrmech a banánových chlebech je vaše trouba pokrytá černým karbonizovaným tukem. Nepropadejte panice. Než začnete drhnout, udělejte si laskavost a použijte neabrazivní škrabku, abyste odstranili vše, co se připeče, říká Maker. Navlhčenou papírovou utěrkou seberte vše, co tam zůstalo, a poté stěny trouby natřete DIY odmašťovačem nebo enzymatickým čističem. Před otřením nechte působit alespoň 15 minut.

Dalším řešením je natřít vnitřek trouby pastou z jedlé sody a vody. Pastu rozetřete po celém vnitřním prostoru pomocí kartáče s měkkými štětinami a nechte ji působit přes noc, říká Johnson. „Pokud spěcháte, dejte troubu na 10 až 20 minut na vyšší teplotu, zatímco bude jedlá soda působit. Vraťte se, odstraňte jedlou sodu a povrch otřete. Použijte vlhký hadřík tak horký, jak jen to vydržíte.“

Zdroj: Taste of Home