Jak vybrat víno do archivu?

Přidat na Seznam.cz

Současný trh s vínem je vskutku rozšířený, přičemž některá vína jsou vhodná k okamžité konzumaci, jiná jsou určena spíše do archivu. Prvně byste měli vědět, že ne každá láhev je ideální k archivaci, protože většina připravených vín vydrží čtyři až pět let, některá dokonce jen dva roky. Jaké víno si zaslouží uložit do sklepa? 

Levná bílá vína se doporučuje vypít okamžitě, ideálně do jednoho roku od sklizně. Co se týče červených vín, ta by se měla zužitkovat do dvou let, protože u nich se dosáhne ideální zralosti po delší době. 

Pro archivaci je vhodné spíše červené víno

Obecně platí pravidlo, že červené víno se přechovává déle než bílé, ale je nezbytné zaměřit se na dobré ročníky. Velké oblíbenosti se těší archivní víno 1997, a to konkrétně Chateau Blaignan či Dominus. 

V roce 1997 se dařilo francouzským vinicím v regionu Sauternes i v údolí řeky Loiry. Pokud hledáte vskutku špičkovou láhev, sáhněte po italském vínu z Piemontu či z Toskánska. Archivní víno tohoto ročníku si můžete klidně vychutnat i dnes, ale svou specifickou chuť neztratí ani v následujících letech, a tak si ho můžete uložit do svého sklípku. 

Při archivaci myslete na dobré podmínky

I na samotné skladování si musíte dát pozor, protože víno nestačí dát do nějakého regálu ve sklepě. V první řadě je nezbytné, aby byly láhve archivního vína uschovány v tmavém, chladném a vlhkém sklepě, kde se udržuje teplota kolem 12 stupňů Celsia. Čím vyšší totiž teplota je, tím rychleji víno zraje.

Zajímavou volbou je třeba i archivní víno 1967 z francouzských regionů Pomerol, St. Emilion a Graves. Archivní vína z těchto oblastí zrají i desítky let. Charakteristická jsou ojedinělou chutí a vůní. Archivní víno tohoto ročníku je výtečné i dnes. Ochutnejte třeba vína jako Barolo Piio Cesare či Chateau Lanessan.