Společnost Polysmiths navrhuje londýnský dům s obytnými prostory obloženými korkem

Přidat na Seznam.cz

Architektonické studio Polysmiths použilo korkové panely k obložení vnitřních a vnějších povrchů v domě Cork House ve východním Londýně, který byl postaven z materiálů dostupných během pandemie Covid-19.

Ředitel navrhuje dům pro sebe

Ředitel Polysmiths Charles Wu se v projektu Cork House, který navrhl jako domov pro sebe a svou partnerku, ujal role architekta, klienta i developera, píše Dezeen. Wu v roce 2020 zakoupil obdélníkovou parcelu brownfieldu ve Forest Gate a pustil se do tvorby plánů na dům se třemi ložnicemi, který měl být postaven s použitím konvenční tvárnicové a dřevěné rámové konstrukce. Lockdowny během pandemie koronaviru vedly k nedostatku materiálů, jako je beton, sádrokarton a překližka, které se staly příliš drahými pro použití v projektu. To přimělo Wu k hledání cenově dostupnějších a méně používaných alternativ.

„Rozhodli jsme se prozkoumat a zvolit materiály, které neměly problémy s dodavatelským řetězcem a mohly by ve skutečnosti zvýšit udržitelnost budovy,“ řekl Wu.

Dům je postaven z dřeva z místních zdrojů a vápenné omítky, na vnitřní a vnější stěny jsou použity korkové obklady. Tato materiálová paleta dodává interiéru zemitý a příjemný pocit. Korek byl získán od portugalské firmy Amorim prostřednictvím velšského dodavatele jménem Mike Wye. Tento materiál, získaný z kůry korkového dubu, je vysoce izolační a byl upraven tak, aby splňoval protipožární předpisy.

„Korek jsem již dříve použil jako izolaci, ale jako povrchovou úpravu stěn jsem ho dosud nepoužil,“ řekl Wu a dodal, že tento materiál má vícesmyslovou kvalitu, která do projektu vnesla další rozměr.

Pozemek brownfieldu byl skrytý před hlavní ulicí a obklopený typickými zděnými zahradami sousedních řadových domů. To přimělo architekta hledat inovativní způsoby, jak do interiéru vnést denní světlo. Stavební předpisy omezovaly celkovou výšku budovy, a tak byla část pozemku vyhloubena, aby se snížila úroveň podlaží o půl patra, což vedlo k rozdělení interiéru na dvě úrovně.

Vstupte dovnitř

Vstup do domu Cork House vede do chodby, která navazuje na otevřenou kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Centrálně umístěný světlík a schodiště oddělují tento prostor od dvou ložnic a sprchového koutu v zadní části nemovitosti.

„Dvě křídla pomáhají odlišit veřejnou a soukromou část přízemí,“ zdůraznil Wu. „Jídelna a obývací část je místem, kde můžeme pořádat večírky, a ve druhém, intimnějším křídle jsou pak ložnice.“

Ve spodním přízemí domu Cork House se nachází hlavní ložnice, která má výhled do dvora na úpatí většího lightwellu. Do koupelny s vlastním sociálním zařízením také proudí denní světlo z rohového světlíku. Wu popsal projekt jako příklad “krásné udržitelnosti”, který ukazuje experimentální přístup k stavbě svépomocí za použití neobvyklých materiálů a metod, k nimž vedly obtížné okolnosti.

Korek je přírodní a obnovitelný materiál, který se v posledních letech stává mezi architekty stále oblíbenějším, jak dokazuje náš přehled deseti interiérů se stěnami pokrytými korkem. Portugalské studio Inês Brandão Arquitectura použilo korek k obložení horního patra domu nedaleko Lisabonu a vytvořilo tak strukturované povrchy, které doplňují přírodní prostředí. Také Nate Dalesio pokryl exteriér svého vlastního domu ve státě New York korkovými deskami, které byly vybrány pro zlepšení izolace budovy.

Zdroj: dezeen.com, Instagram